Medlemmarnas olikheter är vår styrka.

Av: Christel Valsinger Foto: Mark olson

Tydligare identitet som bildningsförbund och ökad digital närvaro i regionen. Det är lite av vad Bildningsförbundet Östergötland står inför när Peter Frejhagen nu tar över som kanslichef. 

Sedan Peter Frejhagen anställdes av Bildningsförbundet Östergötland den 1 augusti har han ägnat sig åt att lära känna organisationen.  

– Vi samlar tio studieförbund och sex folkhögskolor i regionen och det ska bli så spännande att förstå hur Bildningsförbundet fortsatt kan vara en kraft för medlemmarna. 

– Folkbildarforum är en stor och viktig del av Bildningsförbundet som bidrar till att medlemsorganisationerna kan utvecklas. Men det har ibland uppfattats som det enda vi är. Där kommer jag att jobba hårt för att hitta en bra balans mellan det vi är och det vi gör. 

Mer tillgängliga lokaler 

Nya lokaler står också på agendan, som är tillgängliga för funkisar och som kan bli en fast plats för förbundets verksamheter. Peter Frejhagen jobbar identitetsskapande och det tror han kommer att märkas. 

Tidigare har han arbetat fackligt för Kommunal, varit anställd av Socialdemokraterna i Riksdagen, ekonomichef på RFSL och startat upp organisationen HBT-Socialdemokrater Sverige. Dessutom har han drivit en hotell- och konferensanläggning i Ödeshög. De senaste tre åren har han varit verksamhetsledare för ABF Östergötland, men suget att jobba mer med idéutveckling regionalt lockade honom till Bildningsförbundet Östergötland. 

Olika ideologiska grundtankar 

– Varje studieförbund och folkhögskola har ju sina huvudmän och sina ideologiska grundtankar, vilket jag tycker är så oerhört spännande. Jag jobbade i tio år i Sveriges Riksdag med politik, anställd av Socialdemokraterna. Men i lunchkön stod ju Tobias Billström som är moderat framför mig. Alla partier fanns liksom i min vardag och det gillade jag väldigt mycket. Jag tyckte om känslan av att det jag tycker och det jag står för inte tas för givet.  

Olikheter ger styrka 

När alla finns representerade på en och samma plats är det svårare att demonisera människor och åsikter, menar han. 

– Då handlar det mer om förståelsen för att olikheter just är en styrka. Det är det som jag tror gör Bildningsförbundet till vad det är. Medborgarskolan, ABF, Bilda, Sensus, Valla, Bona och så vidare har ju alla sina karaktärer som ska synliggöras som just varsin del av folkbildningen. Det är jättespännande.  

Peter Frejhagens pappa var civilingenjör och programmerare på IBM, medan mamma jobbade på LO som dataombudsman. Den digitala vanan har han med andra ord sen barnsben. Att många ser den virtuella och den fysiska världen som separata platser idag är något han vänder sig emot.  

För att nå alla yngre 

– Vi når inte dem som är 30 minus om vi inte förstår att det är en och samma värld. Jag har skolat mig till det, de yngre har levt det. Det virtuella är ingen annan värld. Det kommer att vara en sak jag vill lyfta in i folkbildningen. Vad händer när vi får den digitala och fysiska världen att hänga ihop bättre?  

 

Bild- och pufftexter 

Vi når inte dem som är 30 minus om vi inte förstår att det virtuella och det fysiska är en och samma värld.” 

Peter Frejhagen är kanslichef på Bildningsförbundet Östergötland 

Fakta om Peter Frejhagen 

Genusvetarprogrammet på Södertörns Högskola (2002-2005)  

Ekonomichef på RFSL Förbundskansliet (2007-2008) 

Valombudsman EU-valet för Socialdemokraterna i Stockholm (2009) 

VD Trehörna Wärdshus (2010-2020) 

Verksamhetsledare ABF Östergötland (2017-2020) 

Går i år Folkbildningens idé & utveckling på Linköpings Universitet  

Bor: Trehörna, Ödeshögs Kommun 

Läser: Makt – Lös av Mona Sahlin 

Tittar på: Borgen på Netflix 

Lyssnar på: P1 hela tiden 

Äter: Persisk kycklinggryta med långkornigt ris 

Gör en ledig dag: Jobbar med praktiska saker på hotellet som trädgård mm 

Blir arg av: Onyanserade debatter