Tema 2024: Samhörighet & Sammanhållning

Nu har vi avslutat årets #FolkbildarForum och vi kan konstatera att allt blev mycket bra.
Vi hade under ledning av moderatorn Johan Söderman förmånen att hälsas välkomna till Norrköping av Sophia Jarl, få en tydlig inflygning av RIOs ordförande Anna Ekström och även så av professor Lars Trägårdh. Sedan fick vi en problematiserande bild av förtroendets pedagogik av Johan Söderman och efter lunchen gav Bodil Jönsson oss sina tankar kring kunskap och bildning.
Vi avslutade dagen med ett panelsamtal mellan Ann-Sofie OldingMedborgarskolan Olle Westberg på RIO, Annica Wallenborg på OFI samt Samuel Gustafsson på Bilda som suttit i Greenroom och deltagit under hela dagen för att sist grupparbeta fram svaret på hur vi kan bidra för att folkbildningen ska blomstra 2027?
Tack alla ni 250 deltagare och er på scenen för att dagen blev så givande som det faktiskt blev.
Den 15 november är det dags för Folkbildarforum 2023 med tema ”Identitet & Igenkänning” och i år har vi förlagt konferensen på Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping! 

Identitet för en individ är en självklar känsla av att vara en egen person och då alltid tillsammans med en känsla av grupptillhörighet. Igenkänning är en känsla av att man förstår och delar egenskaper, tankar, åsikter och personlighet med andra och att dessa finns representerade i vår omgivning som en självklar del av samhället.

Organisationer byggs på liknande sätt. Genom samverkan med de som deltar bygger man upp den gemensamma identiteten och genom att få verksamheten känd i omvärlden skapar man en igenkänning för det man både gör och är. 

Med temat Identitet & Igenkännande kan vi även arbeta med Utvecklingsstrategin samt Kulturplanen för Östergötland och tillsammans kraftsamla oss mot destruktiva krafter och en oro för framtiden.

Tema 2022: Förändring, Förundran & Framtidstro

Delaktighet i samhällsförändringen och möjlighet till personlig utveckling skapar förundran, en vilja att veta mer, och är ingredienser som vi vet förändrar världen. Folkbildningen både kan och vill vara med i detta viktiga arbete med att väcka förundran och skapa förändring & framtidstro, både för individen och för samhället i stort.

Med temat kan vi arbeta med Utvecklingsstrategin för Östergötland samt Kulturplanen och tillsammans kraftsamla oss mot destruktiva krafter och en stor oro inför framtiden. Inom ramen för detta tema kan vi både jobba vidare med insatser för att motverka klimatkrisen men också få in insatser för demokrati, social hållbarhet och minskat utanförskap. Detta är inte minst viktigt då det är ett valår för kommuner, regioner och riksdagen 2022. 

Tema 2021: Hållbarhet & Handlingskraft

Temat för dagen ”Hållbarhet och Handlingskraft” ger en omfattande inblick av ämnet hållbarhet genom att inkludera hela fyra dimensioner: den ekologiska, den sociala, den ekonomiska men även den existentiella.

Björn-Ola Linnér inleder och gav oss forskningens syn på transformation av samhället

På Folkbildarforum var pilgrimsutvecklare och Pilgrims Walk for Future‘s kommunikationsansvarige Emanuel Eriksson på plats på Folkbildarforum 🥳 Med honom på länk direkt från FN:s klimatkonferens, COP26 i Glasgow var också diakon och vandringsledare Annika Spalde 💻 Tillsammans svarade de på frågor om inre omställning, hållbarhet, pilgrimsvandring och vi fick dessutom en live-uppdatering från COP26 🌏🌱
 
vi också lyssna till klimataktivisterna Maria Soxbo och Ahmed Al-Qassam 🌱

Timmen inleddes med Maria och Ahmeds egna engagemang i klimatfrågan och avslutades med ett spännande panelsamtal om vad folkbildningen kan lära av just aktivismen, lett av moderator Johanna Stål 💪🏼