Samhörighet är kittet för sammanhållningen

LEDARE: Under hela året ska vi arbeta utifrån vårt tema med allt vi gör. Sammanhållning är målet och verktyget är att känna samhörighet. 2024 kommer vara ett ”förändringens år” för hela folkbildningen. Det handlar om att politikens minskade tillit till folkbildningens kraft nu börjar få faktiska konsekvenser. På vilket sätt ska vi hantera detta?

Vi kan välja att hantera detta med Samhörighet & Sammanhållning. Med detta tema kan vi anta utmaningen att hålla ihop när det blåser och göra motstånd genom transparens. För studieförbund och folkhögskolor kommer inte gynnas av att alla går sin egen väg och försöker parera påhoppen ensamma.

Vi lever i mångfaldens samhälle och i studieförbund och folkhögskolor möts olikheterna. Det är inte alltid dessa möten uppstår av sig själv, vilket är en av folkbildningens utmaningar. Att skapa sammanhang där människor kan mötas i respekt och erkänsla av varandras likheter och olikheter betyder mycket för att stärka sammanhållning och gemenskap i samhället. Inom folkbildningen utövas demokrati i praktiken, genom att deltagarna tar ansvar för sina studier och ofta lär utifrån samhällsengagemang och en önskan om att uttrycka sina åsikter.

Att politiken kommer ifrågasätta oss är ett faktum, och vår reaktion visar om vi klarar av att göra motstånd genom tydlighet och transparens. Genom allas vår särart inom folkbildningen känner vi ändå Samhörighet & Sammanhållning genom vår gemensamma anknytning till varandra med likartade mål, intressen, åsikter och övertygelser.